Ferdinand Peroutka : život v novinách (1895–1938) - Kosatík, Pavel, 1962- (Svědectví, 2021)
Monografie se zaměřuje především na společensko-politickou i profesionální činnost významného českého žurnalisty v období první čs. republiky. Interpretace novinářských aktivit prostřednictvím politického, kulturního a společenského života první republiky. Kosatík se rovněž věnuje analýze ideových východisek a politických postojů zakladatele Přítomnosti. Velice specifický životopis se osobním životem zabývá spíše okrajově, neboť svoji pozornost zaměřuje především na Peroutkovo dílo.