Oliver Twist - Dickens, Charles, 1812-1870 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Slavný román anglického autora zobrazuje život londýnské spodiny v polovině 19. století. Autor v jímavém příběhu sirotka, který se dostává mezi londýnskou chátru a přes trpké zkušenosti zůstává morálně čistý, podává přesvědčivý obraz všech vrstev anglické společnosti 19. století. Důraz, který Dickens klade na morální lidské hodnoty, čistotu srdce a nezáludnost citu, je výrazem jeho snahy o nápravu společnosti, kterou ve svých dílech podrobuje kritickému hodnocení. Osud hrdiny románu v sobě spojuje střetnutí dobra se zlem a dobrý konec příběhu je vyjádřením víry v člověka a v jeho schopnost odporovat zlu a věčnou touhu po spravedlnosti.