Luk : výbor z lyriky - Michelangelo Buonarroti, 1475-1564 (Poezie, 2021)
Výbor z básnického díla představitele vrcholné italské renezance pouze dokládá výjimečnost tohoto umělce, který kromě sochařství, architektury a malířství prokázal vysokou kvalitu i na literárním poli. Podle překladatele Jana Vladislava jedno z největších básnických děl své doby vzniklo jaksi mimochodem, útržkovitě a fragmentárně zaznamenáváno na rubu dopisů, účtů či poznámek. Michelangelo se totiž za básníka nikdy nepokládal, verše však psal téměř po celý život, byť jim sám nepřikládal valnou hodnotu. Přesto však v nich lze rozeznat mistrnou formou rozehrané vnitřní napětí, hluboké osobní prožitky, milostnou a intimní lyriku, prostě všechno, co utvářelo jeho bohatý duchovní a citový úděl, co ho trápilo, těšilo, rmoutilo i rozradostnilo a doprovázelo tak velkého génia na jeho mnohdy nesnadné tvůrčí a existenční pouti.