Moje šílené století. - Klíma, Ivan, 1931- (Městská knihovna v Praze, 2021)
Dvacetiletí totalitního režimu (1969 -1989) očima spisovatele Ivana Klímy. Prostředí zakázaných spisovatelů, policejní zvůle a působení v disentu. Uvolnění situace po roce 1989. Druhý díl pamětí spisovatele Ivana Klímy. Zahrnuje léta 1967 až 1989, přičemž hlavní pozornost je věnována 70. letům 20. století. Autor líčí okupaci v roce 1968 a svůj následný pobyt v USA, kde učil na univerzitě, a odkud se překvapivě vrátil zpět do vlasti. Zde jej čekal zákaz vydávání knih a šikana ze strany Státní bezpečnosti: množství výslechů, zabavování dokladů, zákaz adekvátního pracovního uplatnění atd. Klíma se zařadil ke skupině tzv. disidentů, kteří publikovali v zahraničí a v edici Petlice rozšiřovali zakázanou českou literaturu. Líčení policejního útlaku v 70. letech je velmi sugestivní a podává svědectví o obtížnosti a zvůli té doby. Kniha končí revolucí v roce 1989, která vrátila zakázaným spisovatelům možnost vydávat doma knihy a normálně se uplatnit v nově se formující společnosti.