Frajer - Toman, Marek, 1967- (Městská knihovna v Praze, 2021)
Román o vztahu dvou bratrů na pozadí událostí roku 1989. Dva nevlastní bratři se 17. listopadu 1989 potkávají na demonstraci na Národní třídě. Jeden ovšem jako demonstrant, druhý, starší, jako policista s obuškem. Jak k tomu ale došlo? Jaké cesty je tam přivedly? Autor se snaží hledat odpověď v exkurzích do minulosti, v popisech společného dětství a mládí obou bratrů. Při popisu staršího bratra používá optiku toho mladšího, který byl, v době, kdy se seznámili, ještě dítě a ve svém novém větším bratrovi našel veliký vzor. Ale čtenáři je z náznaků jasné, že se ten veliký, sebejistý bratr, ke kterému ten menší tak vzhlíží, vlastně chová velmi nezrale a že je pod tím svým kodexem "frajera", který celý život tak tvrdohlavě dodržuje, vlastně možná spíše nejistý a nezrale sobecký. Na Národní třidě ovšem dochází na lámání chleba a ukazuje se, co ve kterém bratrovi doopravdy je.