Konec světa - Hakl, Emil, 1958- (Městská knihovna v Praze, 2021)
Sbírka povídek, respektive kratších novel z prostředí pražského společenského undergroundu osmdesátých a dalších let 20. stol. Autor nás přivádí do světa více méně uzavřeného mezi zdi vršovických, žižkovských, libeňských, smíchovských a vinohradských činžáků, hospůdek, hospod a pajzlů, a figur v těchto kulisách se pohybujících a setkávajících se v předem ztracených kontaktech. Sebe sama autor v jednom z příběhů charakterizuje jako "nejistou existenci", ostatní postavy tvoří barvité panoptikum od bohémů po "houmlesáky". Nejde však o nějaké "rázovité obrázky", ale o silně existenciálně zabarvená a velmi přiléhavá zamyšlení nad životem vlastním a současnou společností vůbec. Jazyk i styl přirozeně přizpůsobené tématu, sebeironizující, posmutněle vtipné, přes občasnou morbiditu vcelku bohatě poetické, a velmi otevřené vyprávění, dialogy výborně odposlouchané, včetně skvěle zachycené pokleslé pražštiny většiny postav.