Pražské pověsti - Cibula, Václav, 1925-2009 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Obsáhlý soubor pražských pověstí, uspořádaný podle místa děje do pěti větších celků. Autor vychází z nejstarších záznamů, oprošťuje staré jádro pověsti od pozdějších příkras a nánosů a dává jim moderní poutavou podobu. Jednotlivé oddíly shrnují pověsti o Vyšehradu, Starém Městě, Hradčanech, Malé Straně a Novém Městě. Pověsti, tematicky spolu související, vytvářejí ještě v těchto oddílech jakési menší celky. V souboru jsou zastoupeny všechny druhy pověstí podle doby, prostředí a vzniku, ale také podle typu (pověst panovnická, kmenová a místní, až po erbovní, etiologickou a etymologickou).