Petr První. - Tolstoj, Aleksej Nikolajevič, 1882-1945 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Třídílný historický román o životě Ruska na přelomu 17. a 18. století, z doby vlády osvíceného cara Petra I. Autor (který se osobností Petra I. dlouho zabýval) odůvodňuje zde na pozadí širokého záběru života nejrůznějších společenských tříd a vrstev nutnost Petrových reforem, vynucených dějinnou situací, vyzdvihuje jeho základní ideu přetvořit stát, zlikvidovat zaostalost země, "otevřít okna do Evropy" a umožnit nástup nových schopných jednotlivců, vyšlých z lidu. Osvíceného despotu líčí se všemi lidskými vášněmi i s jeho láskou k lidovým kořenům země, přičemž nijak nezastírá feudální charakter jeho státu a ani to, že reformy tohoto panovníka nepřinesly zlepšení údělu ruských nevolníků.