Cid a jeho věrní : hrdinské zpěvy starého Španělska - Cibula, Václav, 1925-2009 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Výběr převyprávěných epických hrdinských zpěvů středověkého Španělska, řazených historicky po sobě a spojovaných doprovodným textem. Ve volném převyprávění, uchovávajícím si však maximální přesnost a cit pro charakter originálu, líčí autor dobrodružství nejen Cida samotného, ale i dalších výrazných postav španělské epiky a přibližuje tak čtenáři poutavou formou dosud takřka neznámý obraz španělského středověku, jak se ve svědectví lidových zpěváků dochoval dodnes.