Láska na cizím hrobě : románky - Němec, Ludvík, 1957- (Městská knihovna v Praze, 2021)
Soubor pěti povídek současného českého prozaika, v němž se postavy propojených příběhů ocitají ve vypjatých, často kritických citových situacích, zásadně ovlivňujících jejich životy. Podtitulem "románky", charakteristickým pro stylově jednoduchou a obsahově bezelstnou četbu vydávanou v první polovině 20. století v červené knihovně, určené širokému okruhu paní a dívek, jako by chtěl autor naznačit, že i jeho prózy v sobě ponesou zamilovanost či popis křehkých vztahů. Tyto náměty Němec využívá také, avšak mnohem rafinovanějším způsobem s dokonale zvládnutou jazykovou formou, která často proniká až do ostře vyhrocených erotických poloh. Němec propojuje motivy a postavy, z nichž například vystupuje do popředí škodolibý vypravěč, který se snaží děj nezúčastněně pozorovat, později je však do něho vtažen. Kromě něj prochází příběhy cynická prostitutka Darja, dívající se na svět kolem jako na směšné a groteskní lidské zápolení. V povídkách se protínají tragikomické rozměry, snové představy i sexuální fantazie konfrontované s fádní, až bezútěšnou realitou.