Hřbitovní kvítí - Neruda, Jan, 1834-1891 (Poezie, 2021)
Jedna ze stěžejních knih poezie básníka, prozaika, novináře a literárního kritika Jana Nerudy, jedné z největších osobností české literatury 19. století. Sbírka Hřbitovní kvítí (1858) obsahuje pocity osamocení a ztráty víry ve svět, autor se v ní opakovaně vrací k tématům smrti a sociální nespravedlnosti. Neruda se zde pokusil zobrazit osobní a politické poměry doby, ve které žil a kterou intenzívně prožíval. Sbírka totiž vznikala v době tvrdého Bachova absolutismu, takže její ladění koresponduje s negativní společenskou atmosférou. Je zde proto příliš mnoho smutku, skeptických nálad a depresivních stavů, jimiž básník každodenně trpí, až už v pražských čtvrtích při pozorování pohřebních obřadů nebo při procházkách na hřbitově, kde paradoxně raší kvítí v podobě jasně zelené trávy: snad jako memento neuskutečněných a marných nadějí těch, kteří jsou zde pochováni.