Dáma s kaméliemi - Dumas, Alexandre, 1824-1895 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Slavný romantický příběh o tragické lásce mladíka z dobré rodiny k mladičké venkovské dívce, která se v Paříži proslavila jako kurtizána. Mladý právník se svou láskou odjíždí na venkov a zamilovaná dívka, která chce žít jen pro něho, zcela změní svůj život. Láska milenců se ale střetne s vůlí mladíkova otce, který se obává, že tento poměr ohrozí dceřin sňatek a dobré jméno rodiny. Dívka přinese svému milenci tu největší oběť: předstírá, že ho již nemiluje a vrací se do Paříže k dřívějšímu životu. Zoufalý mladík se domnívá, že ho zradila, a teprve u jejího smrtelného lože se dozvídá skutečnou pravdu.