Americká tragédie - Dreiser, Theodore, 1871-1945 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Zápletka románu vyrůstá ze skutečné události, ctižádostivý chudý mladík se zbavil vraždou své milenky, která ho zatěžovala na jeho cestě za úspěchem a bohatstvím. V tragickém příběhu mladého člověka, který v touze po bohatství a vynikajícím společenském postavení se neštítí ani vraždy, autor zachytil mnoho stránek amerického života a obžaloval společnost, která byla spoluvinna na hrdinově zoufalém pokusu vymanit se ze svého postavení. Autor se nespokojil jen s uměleckým přepisem autentické události, ale snažil se proniknout ke kořenům zločinu.