Ztracený ráj - Karásek ze Lvovic, Jiří, 1871-1951 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Autobiografický román popisuje dětství prožité s milující matkou na rodném Smíchově. Pro autora netradičně se zde objevují i motivy propastných sociálních rozdílů mezi obyvateli Prahy. Autor oživuje ovzduší rodného Smíchova, staré historie jeho obyvatel, kreslí láskyplný portrét své opuštěné matky, vyděděné z bohaté měšťanské rodiny. Román je nostalgickým dokladem o životě pražské společnosti v poslední čtvrtině 19. století, ale také pozoruhodným sociálním románem.