Psáno do exilu přes cenzora - Šimsová, Sylva, 1931- (Městská knihovna v Praze, 2022)
Na základě rodinné korespondence přibližuje autorka způsoby komunikace mezi domovem a československým exilem v období komunistického režimu v Československu. Část rodiny Sylvy Šimsové odešla roku 1949 z politických důvodů do exilu ve Velké Británii. Komunikace mezi členy rodiny, kterou rozdělila železná opona, samozřejmě neutichla, výměna dopisů však byla poznamenána komunistickou cenzurou. Prostřednictvím úryvků z dopisů rodin Kreysových, Šimsových a Maiwaldových ilustruje publikace politickou i společenskou situaci v Československu, vztahy mezi domovem a exilem či osudy vybraných členů rodiny.