Ticho - Žák, David Jan, 1971- (Městská knihovna v Praze, 2022)
Zvláštní, temný příběh, kde i prostředí zimní nevlídné Šumavy podstatně přispívá k ponurosti vyprávění. Hlavní postavou příběhu je nevidomý sochař, který oslepl v dětsví po úrazu. Na radu svého přítele ovládne metodu, jak výtvarně pracovat i při tomto postižení a získá i určitý věhlas. Není ale šťastný, protože je už z dětských let zamilován do své sestry a těžce nese její sňatek s kriminalistou. Toto své tajemství nikomu nesvěří. V zapadlé šumavské vesnici, kde žije, začíná docházet k vraždám dívek. Sochař je přesvědčen, že vraha může poznat podle hlasu a na základě toho zhotovit jeho portrét. Tento úkol mu zadá jeho nenáviděný švagr. Příběh pak přechází do jakésí snové polohy, kdy se skutečnost prolíná do divokých snů sochaře a zvyšuje jak jeho pocit viny ze zvrácené lásky, tak i hrůzu z budoucnosti a dojem, že se potácí mezi životem a smrtí.