Ze života českých poustevníků : vypravování o jejich divotvorném působení, o jejich ďábelských pokušeních a jiných dobrodružstvích - Tomek, Vratislav Václav, 1868-1933 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Soubor šestnácti legend o proslulých i málo známých poustevnících spojovaných s působením na našem území vyšel poprvé na samém počátku 20. století a je ojedinělým příspěvkem do fondu bájeslovné literatury. Soubor zajímavých legend, které přístupnou formou popisují pozemský život a působení poustevníků, vznikl s cílem nejen povznést věřící a povzbudit jejich víru, ale také upozornit na zajímavá místa a objekty na našem území. Autor prostým stylem vypráví o zázračném působení poustevníků, o jejich ďábelských pokušeních i o jejich cestě k svatosti a zahrnuje legendy z nejstarších dob až po konec 18. století, kam spadají již historicky podložené legendy o Kristianu Sommerovi a léčiteli Františkovi Cupertinovi. Závažným nedostatkem publikace je záměna autorství (autorem je ve skutečnosti Vratislav Václav Tomek, nikoliv známý historik Václav Vladivoj Tomek) ve vydavatelském doslovu.