Podivné přátelství herce Jesenia - Olbracht, Ivan, 1882-1952 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Román z uměleckého a divadelního prostředí, jehož dějovou osou je příběh neobvyklého přátelství proslulého a ukázněného herce Jiřího Jesenia k mladému temperamentnímu kolegovi. Jiří Jesenius je úspěšný herec, precizní, pracovitý a ukázněný. Jeho přítel a kolega Veselý je dobrodruh a tulák s talentem shůry. Přes protichůdnost povah k sobě oba muži cítí upřímné přátelství, které poutá i rozdvojuje mladá herečka Klára. V postavách těchto tří protagonistů zachytil Olbracht psychologii dvou generací poznamenaných první světovou válkou a také se mu podařilo výstižně zachytit rozjitřenou dobovou atmosféru. Kromě poutavého přběhu z divadelního a hereckého prostředí je příběh i pokusem o náročnou ideovou konfrontaci.