Povodeň : (když ustaly deště) - Moník, Josef, 1952- (Městská knihovna v Praze, 2023)
Netradiční český spisovatel živě, barvitě a s nadhledem satirického úšklebku vykresluje deziluzi generace, která prožila "lepší" část života za socialismu. Satiricky laděná próza se společensko-kritickou notou rozehrává nitky porevolučního, už nikoliv tak hebce sametového příběhu v Praze zasažené stoletou povodní v roce 2002. Svérázné postavičky a smích skrze kyselý úšklebek s rozčarovanou nahotou odhaluje hořké zklamání lidí, kteří cítí, že hlavní část jejich životního příběhu se odehrála za totality. Ze zaplavené Prahy odráží "převozník" Richard - historik umění a knihovník, aby dopravil do Nového světa nádherného chovného hřebce Froše. Poznává tuto vysněnou zemi svobody z dobrých i špatných stran, domů se mu chce ovšem čím dál tím méně. Své životní příběhy odvypráví i další svérázné lidské postavičky.