Patriarchátu dávno zašlá sláva - Brycz, Pavel, 1968- (Městská knihovna v Praze, 2023)
Sága rodiny, předurčené svým kombinovaným ukrajinsko-sudetoněmeckým původem k prožití 20. století z jeho nejhorší stránky. Osudy mužů rodiny Berezinko, jejíž kořeny leží v srdci Ukrajiny, ale větve vrůstají do neuralgických míst střední Evropy, jsou dvacátým stoletím poznamenány způsobem často bolestně absurdním. Snaží se uniknout mlýnským kamenům neúprosných dějin, ale vždy znovu jsou semleti. Z hladomorem zdecimované Ukrajiny třicátých let odchází jeden syn do demokratické střední Evropy, ale dějiny jej najdou i zde, asimilovaného v československých Sudetech. Další válku je tak rodina nucena bolestně prožít "z obou stran fronty", aby představitel další generace prohrál nejen boj o osobní svobodu v letech padesátých, ale i o svou vlastní osobnost v letech následujících. Teprve jeho synovi se daří uvolnit sevření dějin i rodiny.