Svatý démon - Brycz, Pavel, 1968- (Městská knihovna v Praze, 2023)
Próza českého autora, ve které vypráví příběh falešného mesiáše ze sedmnáctého století. Příběh sám není nijakou historizující freskou. Jde spíše o psychologický příběh, v němž autor demonstruje sociální roli každého jednoho z nás. Hlavním hrdinou je Adam Jakobi, dítě "mramorového muže", který je nenáviděn svými blízkými a proto odchází mezi vojáky, kde si začne budovat slušnou existenci. Jeho největší touhou je splynout s davem, zůstat nepovšimnut a proplout klidným životem. Bohužel však potkává Natana, po fyzické stránce sice slabého jedince, který je však schopen hlavního hrdinu ovládnout svým psychopatickým myšlením.