Utíkejte, Prajzi jdou! : příhody "jednoho ženicha" na útěku v roce 1866 - Albieri, Pavel, 1861-1901 (Městská knihovna v Praze, 2024)
Novela z českého podhůří v době prusko-rakouské války. Novela, nazvaná podle dobové lidové písně a opatřená podtitulem "příhody jednoho ženicha na útěku", se stala jedním z prvních děl české literatury, reflektujících prusko-rakouský konflikt roku 1866. Autor děj zasadil do svého domovského podkrkonošského kraje.