Děs na hoře - Ramuz, Charles-Ferdinand, 1878-1947 (Městská knihovna v Praze, 2024)
Román švýcarského autora, zasazený do drsných horských podmínek. Vysokohorská pastvina, kde se patrně ukrývá i jakési blíže nespecifikované zlo, musí být z důvodu ohrožení dobytka epidemií dobytčího moru izolována. Na pozadí tohoto dění se odehrává několik individuálních lidských dramat. Střet venkovského člověka se zlem velehorské přírody. Švýcarský francouzsky píšící prozaik Charles Ferdinand Ramuz žil po studiích filozofie v Paříži, kde se věnoval literární tvorbě a vydal své první romány, v nichž se přikláněl k naturalismu i k románům vývojové psychologie. Vaudský kanton spolu se sousedním kantonem valaiským se stal hlavním dějištěm a dominantou jeho románů.