Citlivý člověk - Topol, Jáchym, 1962- (Městská knihovna v Praze, 2024)
Román výrazného literáta je oslnivou jízdou především posázavskou krajinou, v níž se v prudkém tempu na pozadí událostí tuzemského i evropského významu pohybují panoptikální postavy s mnohdy neuvěřitelnými osudy. V popředí děje je příběh nepříliš úspěšného herce, vystupujícího na podřadných festivalech, který se s alkoholickou manželkou a dvěma synky vrací do původního domova v posázavském regionu. Ale i tento kraj se změnil: Topol ho zabydluje pestrou směsí rodilých občanů i "naplavenin", hledajících zde poctivým i méně čestným způsobem obživu. Postupně mizí půvab staročeských vesniček a vesnických hospůdek, který je brutálně nahrazen hypermarkety a další devastující výstavbou, do níž občas ze starých časů pronikne snad jen lomoz pouťových atrakcí. Kdysi líbezné místo se mění v mohutnou odpadovou skládku, ve společenskou periferii, která se stává scénou pro líté boje o přežití, o urvání svého místa na slunci. A přesto lze z Topolova románu, zkomponovaném jeho osobitou poetikou, rozeznat, "jak a proč se vše děje". Ale vnímat tyto nuance doby může "člověk jen skutečně citlivý až přecitlivělý".