Sissi : soukromý život Alžběty, císařovny rakouské - Cartland, Barbara, 1901-2000 (Kdysi a nyní (Vinohrad), 1992)
Autorka zachycuje osud ženy, poznamenaný rodinnou výchovou na dvoře bavorského vévody, aristokratickou tradicí, ale zejména diktaturou tchyně "arcivévodkyně žofie" a manželovou oddaností k matce, dvorskému ceremonielu a službě říši.