To uplýval čas - Metzeltin, Barbara (s. n.], 1997)
Autorka navštěvovala během 1. světové války základní školu v Moravské Třebové, ke které cítí dodnes pouta. Žije v Luganu, věnuje se literatuře, píše básně, kreslí. Vrací se k minulosti, obrací se k přírodě, jejímu koloběhu, přemýšlí o smyslu života a naší pokorné účasti na něm.