Quentin Durward - Scott, Walter, Sir, 1771-1832 (Knihy odvahy a dobrodružství, 1990)
Na pozadí historických událostí se odehrává příběh mladého Skota, který po vyvraždění celé své rodiny odchází do Francie, aby hledal zaměstnání hodné šlechtice. Je přijat do skotské gardy Ludvíka XI. a v jeho službách prožívá mnohá napínavá dobrodružství. Jeho otevřenost, odvaha a smysl pro čest ho často přivádějí do nesnází, na druhé straně mu však pomáhají překonávat nejrůznější překážky a díky jim nakonec dosáhne slávy, bohatství a štěstí.