Oliver Twist - Dickens, Charles, 1812-1870 (Vyšehrad, 1985)
Autor příběhem sirotka, který se dostává mezi londýnskou chátru a přes trpké zkušenosti zůstává morálně čistý, podává přesvědčivý obraz vrstev anglické společnosti 19. stol. Důraz klade na lidské hodnoty, čistotu srdce a nezáludnost citu, je výrazem jeho snahy o nápravu společnosti, kterou podrobuje kritickému hodnocení. Osudy hrdiny románu v sobě zahrnují střetnutí dobra a zla a dobrý konec příběhu je vyjádřením víry v člověka a v jeho schopnost odporovat zlu a dosáhnout spravedlnosti.