Hadži Murat - Tolstoj, Lev Nikolajevič, 1828-1910 (Skvosty ruské a sovětské literatury (Odeon), 1973)
Hrdinou novely, patřící k posledním dílům autorovým, je Hadži Murat, jeden z vůdců kavkazských horalů v boji proti uchvatitelských snahám ruského cara Mikuláše I. Rapsodicky vyprávěný příběh hrdého horalského náčelníka,vykreslený na širokém pozadí Ruska v polovině minulého století, na pozadí poměrů v soudobé ruské společnosti a v carské armádě, je oslavou majestátní kavkazské přírody a statečného boje kavkazských horalů za svobodu v těžkých podmínkách carského Ruska.