Výbor z díla - Tolstoj, Lev Nikolajevič, 1828-1910 (SNDK, 1955)
Výbor obsahuje kromě tří povídek z raného období Tolstého tvorby ("Kavkazský zajatec", "Ze zápisků knížete Něchljudova", "Statkářovo jitro") a autobiografické trilogie ("Dětství", "Chlapectví", "Jinošství") iněkolikúryvkůznejslavnějšího autorova díla, z "Vojny a míru", "Kavkazský zajatec", vyprávějící příběh zajatého ruského důstojníka, obsahuje překrásná líčení kavkazské přírody, jak ji Tolstoj poznal za svého pobytu na Kavkaze vletech1851-54.V"Zápiscích knížete Něchljudova" vyslovuje autor ústy titulního hrdiny svůj názor na soudobou buržoasní evropskou společnost; v "Statkářově jitru" ukazuje na osudech téže postavy, nesoucí mnoho autobiografickýchrysů,jakbezvýslednébyly jeho vlastní pokusy o sblížení s mužiky, když po opuštění university se ujal sám správy svých statků. Úryvky z "Vojny a míru" líčí bitvu u Slavkova a ústup Napoleonovy armády.