Kane a Abel - Archer, Jeffrey (Baronet, 1995)
Na pozadí historického dění v první polovině 20. století zachycuje román pohnuté životní příběhy polského chlapce, levobočka chudého venkovského šlechtice, v kontrastu ke zcela odlišné kariéře syna bohatého bostonského bankéře. Naprosto rozdílné životní osudy obou mužů, které spojuje pouze touha vybojovat si své místo na slunci, se náhodně, avšak tím dramatičtěji zkříží. Na tuto rozsáhlou epickou ságu navazuje román Kainovo znamení.