Náhodná setkání : vzpomínky - Saroyan, William, 1908-1981 (NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1996)
Na momentkách ze života v emigraci, z náhodné konverzace, vytváří Saroyan mozaiku tradic, životního stylu a víry svého pronásledovaného národa. Zároveň vypráví i sám o sobě a na čtenáře zapůsobí jak svou originální filozofií, tak i lyrickým pohledem na život a svět.