Když jsem umírala - Faulkner, William, 1897-1962 (Světová četba (Odeon), 1967)
Dějovou osnovou je pitoreskní desetidenní pouť otce a 5 dětí s mrtvolou jejich matky do Jeffersonu. Kolem této cesty se rozvíjejí povahy a osudy jednotlivých členů rodiny: věčného smolaře Anse (otec), přecitlivělého Darla, v němž cesta probudí šílenství, nenápadného a pracovitého Cashe, omezené dívky Dewey Dell, matčina miláčka Jewela a Vardamana, plného divošských představ. Příběh má tragikomický závěr, sotva je nebožka pohřbena, objeví se Anse před svými dětmi s novými zuby, gramofonem a ženou. Román je psán v tradičním stylu.