Zlatý kolovrat - Erben, Karel Jaromír, 1811-1870 (Máj, 1976)
Výbor je sestaven ze záznamů autorových snů, z jeho lidových písní a balad, z českých a slovanských pohádek a z veršů Kytice. Životopisné kapitoly vycházejí z odborné literatury, jež se zabývá českými dějinami a literaturou devatenáctého století, a ze speciální literatury erbenovské. Text pohádek, písní a veršů se opírá zejména o vydání pořízené A. Grundem pro pětisvazkové Erbenovy spisy, vydané v nakladatelství Melantrich a o vydání Kytice v Národní knihovně.