Básně - Havlíček Borovský, Karel, 1821-1856 (Slunovrat Básnická řada, 1976)
Netradičně uspořádaný výbor eliminuje verše, které jsou dnes již málo životné nebo mají dobový ráz. První oddíl tvoří Epigramy 1845, sestavené samým Havlíčkem. Do druhého oddílu s názvem z ostatních epigramů je zařazen výběr z epigramů zbývajících. Třetí oddíl tvoří básně, jež nazvali pořadatelé Z politických popěvků (obvykle přetiskované mezi Smíšenými básněmi) a jež mají v Havlíčkově díle svou uměleckou, ideovou i funkční specifičnost. Čtvrtý oddíl, Brixenské skladby, obsahuje tři velká satirická díla (Tyrolské elegie, Král Lávra, Křest svatého Vladimíra). Knihu uzavírá oddíl pátý, Smíšené básně, obsahující zbývající verše.