Nesmírný krásný život - Hrubín, František, 1910-1971 (Hrubín, František: Básnické dílo, 1970)
Čtvrtý svazek autorova Básnického díla obsahuje sbírky Nesmírný krásný život, Hirošima, báseň Proměna a poslední verzi básně Hirošima. Jde vesměs o volné verše s přírodními a civilizačními obrazy, v nichž F. Hrubín vyjadřuje úzkost o osud lidstva v době doznívající války a výbuchu první atomové pumy i víru v "nesmírný krásný život".