Básně - Hora, Josef, 1891-1945 (Slunovrat Básnická řada, 1975)
Výbor respektuje uspořádání, které načrtl sám básník. Čtyři oddíly představují čtyři charakteristické, po sobě jdoucí etapy autorovy básnické tvorby. První obsahuje básně mladosti, básně s prožitkem války a básně smyslového okouzlení hmotným světem - přírodou, láskou a lidskou prací. Druhý reprezentuje období kolektivní či proletářské lyriky. V třetím je zastoupena "spiritualistická" lyrika z konce dvacátých a první poloviny třicátých let. Do čtvrtého je zahrnuta poezie z konce třicátých let, básně o vztahu k domovu, zemi, k živé tradici kulturního dědictví a k osudu národa.