Básně - Machar, Josef Svatopluk (Slunovrat Básnická řada, 1972)
Další svazek edice Slunovrat nám přibližuje básnické dílo autora, který v 90. letech minulého století vystoupil spolu se svými vrstevníky proti svazující tradici lumírovské poezie i proti měšťácké společnosti (Confiteor, Čtyři knihy sonetů, Tristium Vindobona), obdivovatele antické kultury (V záři helénského slunce, Jed z Judey, Golgata, Barbaři, Pohanské plameny, Apoštolové), okouzleného cestovatele (Výlet na Krym).