Daleká pouť - Mácha, Karel Hynek, 1810-1836 (Klub přátel poezie Základní řada, 1976)
Výbor z Máchova básnického díla klade důraz na nejzralejší období básníkovy tvorby. Lyrické básně jsou prolínány dokumenty a vzpomínkami, informujícími o životních osudech tvůrce, osvětlujícími jeho povahu apod. Mezi stránkami Máje jsou pak umístěny ukázky z významných výkladů smyslu autorova díla.