Kniha lesů, vod a strání - Neumann, Stanislav Kostka (Klub čtenářů, 1972)
Kniha básní jednoho z nejvýznamnějších českých revolučních básníků, napsaná v moravském zátiší, kam se autor uchýlil před městem a jeho životem (první vydání v roce 1914). Ve verších přírodní lyriky promítá Neumann do přírody ideál svobodného a přirozeného života. Důležitý moment tu tvoří obroda básnických smyslů, schopnost konkrétního, nezprostředkovaného vidění, materialistické okouzlení krásou hmoty. Kniha je významným krokem české poezie k objektivní skutečnosti.