Zelená lampa poezie : Výbor ze současných arabských básníků - Petráček, Karel (Odeon, 1974)
Přední tvůrci moderní arabské poezie zachycují v básních jednak tradiční hodnoty starých arabských básníků a jednak vypovídají o postavení lidského nitra v klimatu naší planety. Sborník přináší verše 13 básníků píšících arabsky a několika francouzsky píšících básníků z Alžírska.