Proměny - Ovidius Naso, Publius (Odeon, 1969)
Jedno z několika mála děl, která tvoří základní kámen evropské literatury. Skládá se z patnácti knih a zahrnuje více než 200 antických bájí, které se zakončují nějakou proměnou. Dlouhá řada příběhů je zarámována osobním vyznáním v prologu a epilogu. Po první části, která obsahuje líčení stvoření světa, následují tematicky tři velké celky - osudy bohů, osudy heróů a pověsti a legendy římského dávnověku. Burešův překlad, určený původně čtenářům bez gymnazijního vzdělání, vychází v jeho přepracované podobě podle Stiebitzových výtek.