Tristram a Izalda - Tichá, Zdeňka (Mladá fronta, 1980)
Staročeská báseň neznámého autora o světově proslulé milenecké dvojici, jež ve jménu opravdového citu bojuje proti konvencím a proti všemu a všem a jejíž postavy jsou ve staročeském znění uváděny jako Tristram a Izalda, je pojata mnohem samostatněji a zdařileji než německé předlohy. Vychází podle strahovského rukopisu, datovaného rokem 1449.