Panna - Voltaire, Francois Marie (Nesmrtelní, 1963)
Slavný pamflet na církví vytvořenou legendu o panenství Jany z Arcu, panny Orleanské, která jediná svou neposkvrněnou čistotou mohla zachránit před Angličany Orleans a pak i bojovat za osvobození celé Francie. Voltaire přirozeně vydatně rozeznívá strunu erotiky, jak to už dovoluje a přímo žádá sám námět, ale především různými situacemi, do nichž uvádí přísnou strážkyni "toho nejcennějšího co dívka má", zesměšňuje svatozář, vytvořenou kolem ní právě církví, a pošetilost těch, kdo jsou ochotni jí věřit.