Napjatá struna - Žáček, Jiří, 1945- (České básně, 1973)
Sbírka svěžích, zpěvných veršů mladého básníka (nar. 1945), který se snaží navázat na ty tradice české lyriky, jež se vyznačují opravdovostí prožitku a prostotou výrazu. Pravidelné rýmované verše o mládí, lásce, ženě, přírodních náladách a míjejícím čase jsou dosti často situovány do atmosféry města a obrazně těží z jeho prostředí.