Sissi. - Ingenheim, Marieluise von (Ikar, 1998)
Autorka se podrobně rozepisuje o dětství budoucí císařovny od r. 1837, kdy se narodila jako dcera vévody Maxe Wittelsbacha v rodinném mnichovském sídle. Popisuje bezstarostná léta na zámku Possenhofen, daleko od dvorské etikety a uprostřed milující rodiny až k prvnímu setkání s bratrancem, který se o pár let později stane jejím manželem. Na pozadí neklidné epochy, kdy důležitou roli hrála sňatková politika, dochází v Bad Ischlu k vyznání, které zcela změní život mladé šlechtičny.