A všichni svatí spali. - Penman, Sharon Kay (BB/art, 1999)
Ve druhém díle je již jasné, že se Maud přes veškerou snahu nikdy anglickou královnou nestane. Hozenou rukavici musí zvednout její nezletilý syn Jindřich. Sňatkem s bohatou a krásnou Eleonorou Akvitánskou získává rozsáhlá panství ve Francii. V bojích z francouzským králem Ludvíkem se Jindřich zoceluje a nabývá válečnické zkušenosti, aby mohl zkřížit meč se samozvaným anglickým panovníkem Štěpánem I.