Pozornost - Moravia, Alberto (Soudobá světová próza, 1968)
Román o psaní románu, který ve dvou částech, tj. Prologu a Deníku, vypráví o levicově orientovaném novináři měšťáckého původu, který si utvořil mýtus o lidu jako o jediném nositeli všeho, co je ve světě autentické a ožení seproto se švadlenou. Jednou však pochopí, že svou ženu pro velké povahové rozdíly nemiluje a náhle vše, co se mu až dosud zdálo autentické se mu převrací v neautentické. Protože touží napsat román s maximální mírou autenticity, začne pozorovat život-odtud název Pozornost-a zaměřovat se na věci podstatné a vede si o všem deník, který se má stát základem jeho románu.