Já robot - Asimov, Isaac, 1920-1992 (Čtení na dovolenou, 1981)
V souboru povídek o robotech, napsaných ve čtyřicátých letech a vyšlých poprvé knižně r. 1950, podřizuje přední autor sci-fi roboty několika zákonům, které mají zaručit lidem převahu.