Pekař Jan Marhoul - Vančura, Vladislav, 1891-1942 (Jiskry, 1972)
Román tvořící jeden z pilířů moderní české prózy, kde autor slovy objevitele nové monumentality české řeči opěvuje v postavě Jana Marhoula hrdinskost činu dělníka rukou. Knihu doplňují dobové kritiky z pera M. Pujmanové, J. Hory, B. Václavka, E. Urxe aj. a dále komentář J. Taxe, který zařazuje Vančurovo dílo do kontextu české literatury 20. let a rozebírá je na pozadí tehdejších módních směrů.